"5-6 автозаків, дуже багато поліції": активіст розповів, як відбувалася акція під ДБР за відставку Венедіктової

Співкоординатор "Руху опору капітуляції" Михайло Басараб розповів про вимоги протесту під Державним бюро розслідувань

Про це він розповів у включенні в програму "Підсумки з Анною Валевською" на Еспресо.TV.

"Акція була динамічна. Було, можливо, сотня або кілька сотень небайдужих киян. Зрештою, ми не збирались там організовувати Майдан повноцінний під стінами ДБР. Що вразило значно більше - це кількість поліціянтів, які були там, кількість автозаків. Там десь було 5-6 автозаків, дуже багато поліції, вони просто оточили ДБР. Таке враження, вони були або сильно налякані, або очікували значно більшої кількості людей", - зазначив Басараб.

Він повідомив, що сутичок ніяких не було, загалом все було нормально.

"Зрештою, ми себе поводили, як законослухняні громадяни, провокацій ніяких не було, тому все було гаразд. Вони навіть дали можливість реалізувати певний перфоманс, який ми задумали спочатку. Наші активісти принесли смітниковий бак і ми символічно фігури з фотографіями Венедіктової та Бабікова помістили в ці урни. Ми назвали це "народною люстрацією", таким чином, ми хотіли показати своє ставлення до діяльності і заяв сьогоднішнього керівництва ДБР", - сказав політолог.

Він назвав вимоги акції під Держбюро.

"Ми вимагаємо або звільнити (Венедіктову( т.в.о глави ДБР), - ред.) або не допустити її призначення на постійній основі. Венедіктова заявляє, що закон про амністію учасників Революції Гідності заважає розслідуванню, і до речі, з цієї заяви сміються і правозахисники, і юристи, і навіть представники Офісу генерального прокурора, які запевняють, що цей закон аж ніяк не заважає пані Венедиктовій продовжувати розслідувати злочини, які вчинялись проти Майдану", - сказав Басараб.

Він наголосив, що заява Венедіктової, якось дивним чином співпала з відповідними заявами Андрія Портнова і Олени Лукаш, які буквально напередодні того,як про це заявила пані Венедіктова, написали буквально те, саме в своїх телеграм каналах.

"Вийшло так, що спочатку про це сказали Портнов і Лукаш, а потім це повторила пані Венедіктова. Це є
додатковим свідченням того, що Портнов впливає на діяльність ДБР. Як за попереднього керівника, так і за сьогоднішнього керівництва", - сказав політолог.

Активіст зазначив, що вони хочуть, щоб пані Венедіктова побачила, що "сліпо виконувати волю Андрія Портнова і інших пособників Януковича їй не вдасться".

"Якщо вони хочуть перетворити ДБР в конторку, яка буде відбілювати негідників, які разом з Януковичем, вчиняли злочини проти людяності на Майдані і переслідувати героїв, які вийшли на Майдан відстоювати свої права і свободи, у них цього не вийде. Ми хочемо їх застерегти від таких дій передусім", - підсумував Басараб.