В Римі археологи знайшли місце імовірного поховання легендарного засновника міста

Археологи виявили у Римі підземний храм з саркофагом - гіпогей. Науковці припускають, що він присвячений засновнику міста Ромулу

Про це повідомляють The Times.

У підземнму храмі знашли  знайшли пустий саркофаг, який виготовили з того ж виду туфу (камінь утворений із вулканічного попелу, - ред.), що і знаменитий римський Капітолій. Довжина знахідки складає 1,4 м. Її датували VI ст. до н.е.

Вчені відзначають, що гіпогей було знайдено в тій частині Форуму, де, за переказами, ховали Ромула, одного з легендарних засновників міста. Це дозволяє віднести знахідку до культу персонажа.

Гіпогеї зазвичай влаштовували навіть під звичайними житловими будинками. Відомі випадки, коли всередині знаходили останки людей, в тому числі тих, що було кремовано.

Довідка: За легендою близнят Ромула і Рема вигодувала послана від бога війни Марса вовчиця, а виховав місцевий пастух Фаустул. Підрісши, брати довідалися, що вони - діти Реї Сільвії. Згодом Ромул і Рем повернули владу своєму дідові Нумітору, а самі вирішили заснувати нове місто. Під час зведення міських мурів між ними виникла суперечка, в якій Ромул убив Рема.

Ставши володарем у новозбудованому Римі, Ромул приймав усіх прибульців, рабів-утікачів та засуджених. Однак у міста не було жінок. Римляни вирішили взяти для себе дружин із сусіднього племені сабінів, проте дістали відмову. Під час ігор на честь Нептуна римляни підступно викрали сабінянок і одружилися з ними.

Сабіни пішли походом на Рим, але жінки, щоб уникнути кровопролиття, замирили суперників. Було укладено договір, за яким римляни й сабіни об'єднались і стали називатися квіритами. Цей переказ у загальних рисах віддзеркалює найдавніші зв'язки між сабінами й римлянами, підтверджені археологічними розкопками.

Після смерті Ромула римляни шанували його як бога під іменням Квірін.

Ромула вважали засновником Римської держави, йому приписували утворення сенату, встановлення курії, організацію армії, поділ громадян на патриціїв і плебеїв.