В Окружному Адмінсуді продовжили розгляд справи щодо відміни пункту ДБН про обмеження висотності новобудов

Експерти стверджують, що замість рівномірного гармонійного розвитку міської та приміської забудов це призведе до інтенсивнішої забудови зелених зон та майданчиків у великих містах із подальшими транспортними колапсами

Окружний адміністративний суд Києва продовжив розгляд справи щодо відміни одного із пунктів державних будівельних норм. Норма обмежує висотність новобудов в залежності від кількості мешканців населених пунктів. У селищах до 1 000 осіб не можна зводити новобудови вище 4 поверхів, у містах до 50 тисяч людей - не більше 9. Експерти стверджують, що замість рівномірного гармонійного розвитку міської та приміської забудов, відбудеться перекіс в бік забудови міста, що призведе до інтенсивнішої забудови зелених зон та майданчиків у великих містах із подальшими транспортними колапсами.

“Штучно створені преференції для міських забудовників призведуть до того, що забудовники міста будуть більш активно шукати під забудову будь-які клаптики земельних ділянок, які сьогодні є невеликими земельними зонами в місті, або будуть такими, коли там будуть зроблені певні роботи з благо устрою. Забудова висотними будинками ще вільних клаптиків у Києві тільки унеможливить його нормальний гармонійний подальший розвиток”, - прокоментував Голова Архітектурної палати України Олександр Чижевський.

В Архітектурній палаті України вивчили досвід забудови приміських зон столиць у розвинених країнах та кажуть — щільність житлового фонду у передмістях Києва набагато менша, ніж в Європі.

“Свого часу я очолював розробку схеми планування території Київської області. В рамках цієї роботи ми вивчали як сформована приміська зона міст столиць які для нас є співставними - Берлін та Варшава. Так от щільність забудови приміської зони і Берліну, і Варшави є в рази більшою, ніж у нас”, - каже Олександр Чижевський.

Позивач також вважає, що пункт 6.1.3 обмежує права громад залучати нових мешканців та розвивати інфраструктуру території. А одним із наслідків може стати зростання вартості житла у мегаполісах та містах сателітах. Саме тому потрібно відмінити цей суперечливий пункт Державних будівельних нормах. Наступне засідання суду призначено на 25 березня.