На Чонгарі відкриють хаб для обслуговування кримчан,- Зеленський

26 лютого президент України Володимир Зеленський анонсував відкриття у 2020 році хабу для обслуговування жителів окупованого Росією Криму на КПВВ "Чонгар"

Про це президент Зеленський повідомив на форумі, присвяченому Дню спротиву Криму російській окупації, передає Еспресо.TV.

"Ми зрозуміли, що живемо у світі, де меморандуми майже нічого не варті, а система міжнародного права та світової безпеки недосконала і вразлива", - заявив президент.

"Сьогодні ми робимо все, все можливе, щоб припинити війну на Донбасі.Не втрачати щодня найкращих наших українців, на це направлені всі наші зусилля, та це не означає, що Крим знімається з повістки чи може стати ціною для миру на Донбасі, миру в Україні", - додав він.

Зеленський наголосив, що держава зробить все, щоб над Кримом знову замайорів український прапор.

"Так, це дуже складне, дійсно, дуже складне завдання, яке не може вирішитись завтра, але є речі, які ми з вами можемо і повинні робити вже сьогодні", - зазначив він.

Зеленський зауважив, що найперше завдання України, - це підтримка громадян, які живуть в Криму, або мають кримську реєстрацію. 

Зеленський зазначив, що кримчани отримують українські документи, зокрема, - свідоцтво про народження, - через дуже складну судову процедуру.

Він також згадав, що кримчанам майже неможливо отримати кредити в українських банках і наголосив, що дуже важливо, яку Україну вони бачать, коли перетинають КПВВ.

"Це має бути комфортна, нормальна, безпечна країна з освітленими дорогами та з працюючими вбиральнями. Саме тому таку увагу ми приділяли облаштуванню комфортних КПВВ. Я хочу підкреслити, - це тимчасові конструкції. крім цього, держава, спільно з компанією Socar, відкриє великий хаб для обслуговування громадян. Там буде повноцінний центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші дуже важливі об'єкти", - сказав Володимир Зеленський.