Путін зосереджує увагу на Чорному морі для досягнення ефекту в Середземномор'ї, - Воронченко

Росія посилює свої можливості у Чорноморському регіоні для подальшого перекидання сил до Середземномор'я

Про це заявив на форумі Age of Crimea (Час Криму) командувач ВМС ЗСУ адмірал Ігор Воронченко, передає "Укрінформ".

“Станом на сьогодні безпекова ситуація в Чорноморському регіоні залишається нестабільною, і тенденції до її покращення, на жаль, немає. Придністров'я, Крим, Донбас, Осетія і Абхазія - це критичні точки, на які спирається РФ, і фокусується вся увага для перекидання і проєкції сили на Середземномор'я. Обмеження доступу для конкурентів у світі - це завдання Кремля. Цифри кажуть самі за себе: з усього нового обладнання і озброєння флоту 60% отримав Чорноморський флот, 20% - Балтійський флот, і по 10% відповідно Північний та Тихоокеанський флот. Тобто Путін акумулює увагу на Чорному морі”, - сказав Воронченко.

Командувач ВМС ЗСУ також розповів, як РФ посилила флот у Чорному морі.

“Практично за 6 років Росія переозброїла весь корабельний склад. Замість 29 кораблів уже - 42, із них 12 є носіями ракетної зброї. Сумарний залп на сьогодні ракетами “Калібр” становить 72 пуски, а якщо брати до уваги і Каспійську флотилію, і береговий компонент - комплекси “Бастіон” та “Бал”, - то він становить приблизно 120 ракет. А до 2022 року цей сумарний залп, за нашими прогнозами, буде доведено до 168 пусків”, - сказав Воронченко.

Крім того, РФ розмістила в Криму 7 підводних човнів, 6 із яких є сучасними та дуже ефективними, а також посилила сухопутний компонент.

“Показники засвідчують, що росіяни в кілька разів наростили сухопутний компонент. Там створений 22-й армійський корпус і є прогнози, що армійський корпус буде перетворений на 22-у армію”, - сказав Воронченко.

Також росіяни встановили в окупованому Криму протикорабельні комплекси - вони наявні у складі 15-ї протикорабельної бригади. Крім того, по всьому Криму посилено авіаційні можливості росіян, представлені всіма типами авіації: бомбардувальною, штурмовою, винищувальною, розвідувальною та протичовновою.

За словами Воронченка, росіяни також спорядили систему протиповітряної оборони новітніми комплексами С-400, які розмістили практично по всьому Криму.