Як вибрати школу для дитини

Фокус представив дев'ятий щорічний рейтинг кращих шкіл України

На потреби освіти Україна виділяє 7% ВВП, це один з найвищих показників у світі. Однак далеко не всі випускники наших шкіл можуть похвалитися академічними успіхами, які цінуються за кордоном. Одна з головних причин такого стану речей у тому, що в Україні поки немає об'єктивних критеріїв оцінки якості освіти, прийнятих на загальнодержавному рівні.

Фокус спробував заповнити цю прогалину і 21 лютого представив рейтинг кращих шкіл країни, заснований на аналізі результатів випускників, отриманих під час Зовнішнього незалежного оцінювання. Під час складання рейтингу Фокус опрацював дані ЗНО 125,7 тис. учнів з 3,2 тис. навчальних закладів.

Четвертий рік поспіль наш рейтинг очолює Київський ліцей "Інтелект". Трохи відстає від лідера, але також показує хороші результати Київська гімназія №178, що займає другий рядок рейтингу. Замикає трійку кращих шкіл країни Технічний ліцей КПІ ім. Ігоря Сікорського. За останній рік ліцей КПІ піднявся на 8 позицій, з 11-го місця. Закриває п'ятірку в списку кращих українських шкіл Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат ЛНУ ім. Івана Франка.

Очікувано, що велика частина найсильніших шкіл країни знаходиться в Києві: до нашого рейтингу потрапила 41 столична школа. Непогані позиції також посіли Харків, Львів і Дніпро. 

"Розвиток штучного інтелекту вже через кілька десятків років зробить непотрібними більшу частину нині затребуваних професій. У світі майбутнього комфортно почуватимуться лише ті, хто постійно вчиться й оволодіває новими знаннями. Тому ми постаралися дати якийсь орієнтир шкіл, в яких не стільки дають знання, скільки вчать їх самостійно шукати", — говорить Євген Гордейчик, головний редактор Фокуса.

Топ-10 кращих українських шкіл

1. Ліцей "Інтелект", Київ.
2. Гімназія №178, Київ.
3. Технічний ліцей КПІ ім. Ігоря Сікорського, Київ.
4. Природничо-науковий ліцей, Київ.
5. Фізико-математичний ліцей-інтернат при ЛНУ ім. І. Франка, Львів.
6. Ліцей-інтернат фізико-математичного профілю, Дніпро.
7. Українська гімназія №1, Івано-Франківськ.
8. Український гуманітарний ліцей КНУ ім. Т. Шевченка, Київ.
9. Український фізико-математичний ліцей КНУ ім. Т. Шевченка, Київ.
10. Фізико-математичний ліцей №27, Харків.

Рейтинг у цифрах:

• 31 нова школа в рейтингу.
• 72 ліцея та гімназії серед сотні кращих шкіл країни.
• 8 шкіл з районних центрів потрапили до рейтингу.
• жодна сільська школа не увійшла в сотню кращих.

Повний список читайте в журналі Фокус від 21 лютого 2020 року і на сайті .