Закон про люстрацію: у Мін'юсті розповіли про підготовані зміни

26 лютого заступник міністра юстиції Іван Ліщина розповів про зміни у законі про люстрацію у зв'язку з рішенням Європейського суду з прав людини, що звільнення чиновників згідно закону "Про очищення влади" порушило їхні права

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Зараз ідуть ще дискусії: або сплата тільки компенсацій, або сплата компенсацій плюс поновлення, відповідно, і сплата компенсацій буде знижена, або якийсь комбінований варіант", - зазнначив заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

Він додав, що є реєстр люстрованих осіб, в якому 2000 осіб. Це ті, на кого будуть розраховуватись зміни закону.

"Наразі розглядається варіант, в якому буде вузька група осіб, на яких люстрація буде розповсюджуватись автоматично", - зазначив заступник міністра.

За словами Ліщини, всі інші матимуть змогу звернутися до спеціальної комісії, яка розглядатиме підстави їхнього звільнення.

Ліщина додав, що Україна виплатить п'ятьом позивачам до ЄСПЛ відшкодування у розмірі 5 тис. євро кожному за звільнення та люстрацію.

"Зараз є робоча група в рамках Мін'юсту, яка буде співпрацювати з генеральною прокуратурою, але, в будь-якому разі, будуть залучатися і громадські активісти, буде обговорення цього питання", - наголосив заступник міністра.

Ліщина також зазначив, що перший варіант законопроєкту щодо змін до закону про люстрацію вже готовий.