Вбивство Шеремета: Антоненко не відмовлявся від слідчого експерименту і поліграфу, - адвокати

Підозрюваний у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко не відмовлявся від проведення слідчого експерименту і тесту на детекторі брехні

Така заява захисників Антоненка розміщена на сторінці групи Free Riff у Facebook.

"Пан Антоненко не відмовлявся від проведення слідчого експерименту 02.01.2020, а наполягав на його проведенні у присутності вільно обраного захисника, як того вимагає закон, в чому йому було відмовлено", - зазначають адвокати.

За словами адвокатів, слідчий експеримент намагалися провести "без своєчасного попередження захисників (попереджений був лише один захисник, який знаходився в Харкові і не за три дні, а в той самий день о 16:55)", і після цього пропозицій щодо слідчого експерименту у встановленому порядку від них не надходило.

Захисники наголошують, що Антоненко 28 грудня добровільно і вичерпно надав показання.

"Наш підзахисний дійсно 06.02.2020 письмово повідомив слідчого, що відмовляється від будь-якої подальшої співпраці доти, поки не будуть виконані вимоги статті 221 КПК України, а саме - захист має бути ознайомлений з матеріалами розслідування, хоча б з тими, що були раніше публічно розголошені", - уточнюється у заяві.

Адвокати повідомили, що 18 лютого слідчий Василь Бирко пообіцяв надати стороні захисту усі необхідні матеріали, а захисники погодились у такому разі на одночасний допит з іншою підозрюваною у цій справі, лікаркою і волонтеркою Юлією Кузьменко.

"Однак слідчий Бирко своєї обіцянки не дотримав, внаслідок чого пан Антоненко, слідуючи раніше заявленій позиції, від одночасного допиту відмовився. Пізніше з’ясувалося, що від одночасного допиту відмовилася і пані Кузьменко", - пояснили захисники.

У заяві наголошується, що Антоненко ніколи не відмовлявся від проходження тестування на детекторі брехні.

"Але, з урахуванням якості подібних досліджень в Україні, а також виявлених стороною захисту очевидних ознак фальсифікації так званої "психологічної експертизи", наполягав і наполягає на проходженні поліграф-тестування виключно спеціалістами, які є членами американської або британської асоціації поліграфологів і які не пов’язані з правоохоронними органами України", - зазначається у заяві.

Окрім цього, як повідомили адвокати, Антоненко вимагає вимірювання свого зросту і ознайомлення зі своєю особовою карткою ув’язненого, яка не є матеріалами слідства, є інформацією про особу і, як стверджується у заяві, не може бути утаємничена від нього в силу частини 3 статті 32 Конституції України.

"Станом на сьогодні проведено вимірювання зросту пана Антоненка, яке встановило його на рівні 179,7 см, однак? слідство третій день не надає про це жодного офіційного документа", - зазначили захисники.