У 37% українців немає банківських рахунків, - Mastercard

В Україні 37% дорослого населення не має банківських рахунків

Про це розповіла генеральний директор компанії Mastercard в Україні Інга Андрєєва під час презентації національної онлайн-платформи "Дія.Бізнес", передає УНІАН.

"Рівень фінансової інклюзії в країні – 63%, тобто 37% дорослого населення не має банківського рахунку. Те, що робить Міністерство цифрової трансформації, це дії, спрямовані, щоб показати людям, що це не страшно і зручно. У скандинавських країнах рівень фінансової інклюзії становить 100%, у Великій Британії - 98%", - сказала Андрєєва. 

Вона підкреслила, що зростання фінансової інклюзії в країні на 10% призводить до зростання ВВП на 0,3%, що дасть додатково 10,6 млрд грн до бюджету України. 

Разом з тим, за її словами, Україна зараз знаходиться на рівні європейських та світових трендів. За статистикою Нацбанку, у 2019 році 8 з 10 торгових транзакцій проводилися з допомогою банківських карт, і вперше обсяг безготівкових розрахунків перевищив 50% від загального обсягу операцій. 

"П'ять років тому обсяг безготівкових операцій становив лише 25%. Тому ми рухаємося дуже добре, але завжди є до чого прагнути, оскільки є європейські країни, де цей показник 90% і вище", - підкреслила Андрєєва. 

Вона також повідомила, що у 2019 році кількість POS-терміналів для оплати картками становила 333 тисяч штук, що на 19% більше, ніж роком раніше. І 90% цих терміналів - безконтактні, що дозволяє оплачувати покупки за допомогою сучасних гаджетів (смартфонів, смарт-годин), що робить інфраструктуру ще більш зручною.