"Польська солідарність з Майданом" у Києві презентували книжку про допомогу Польщі під час Революції Гідності

У четвер, 27 лютого в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану презентували книгу "Польська солідарність з Майданом"

Про це повідомляє видавництво "Дух і Літера".

Книжка є продовженням видань: “Майдан. Свідчення” та “Майдан. Свідчення. Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність” видавництва “Дух і Літера”.

“Польська солідарність з Майданом” - книжка про ставлення Польщі та поляків до української Революції Гідності та про допомогу, яку надавали нам сусіди.

Леонід Фінберг, видавець: “Майдан — це велика подія української та, може, й світової історії. Рівень текстів та думок які є в книзі не просто високий, він показує людей, він показує гідність людей, для яких україна понад усе”.

Базиль Керський, директор Європейського центру Солідарності: “Шість років ми з вами. І віримо, що ви бороните не тільки вашу демократію, а й нашу європейську демократію і свободу”

У книзі зібрані статті та свідчення людей  різних поколінь, політичних переконань і занять: дипломатів, бізнесменів, журналістів, урядовців, представників українських громад у Польщі, волонтерів, громадських діячів та активістів, священників, медиків.

Мирослав Чех, видатний інтелектуал, один із авторів книги: “В книжці є прекрасні свідчення людей, жива атмосфера, погляд з іншої перспективи. Символічно, що ця книжка завершується текстом Дональда Туска, який зіграв важливу роль в організації європейської підтримки для України під час Майдану”.  

Павел Боболовіч, польський журналіст, один із авторів книги: “Три місяці цей будинок у профспілках був моїм домом. Ми тут практично жили, і виходили з медіа повідомленнями чи не по кілька разів на день”.

Микола Княжицький народний депутат України, учасник Революції Гідності: “В дні Майдану ми переживали різні часи – і  важкі, і романтичні, і трагічні. Я пам’ятаю всіх поляків, які плече до плеча стояли тоді з нами тут. Якби не було цієї солідарності, думаю, українці набагато менше відчували б ту єдність Європи, до якої вони прагнули”.

Презентація зібрала повну залу Інформаційно-виставкового центру Майдану у "Будинку профспілок", участь взяли автори книги Мирослав Чех, Павел Боболовіч, Марцін Свєнціцький, Дариуш Гурчинский, відомі інтелектуали та учасники Революції Гідності Оля Гнатюк, Олександр Сушко,  Констянтин Сігов, Святослав Павлюк та ін. Були присутніми активісти Майдану, які отримували допомогу від Польщі. Відео-виступи записали Базиль Керський, Іза Хруслінська, Микола Княжицький, Кшиштоф Становський, Тетяна Єрмак.

Модерували захід Леонід Фінберг та Ярина Ясиневич.

Над книгою працювали: Леонід Фінберг (керівник проєкту), Ірина Берлянд (головний редактор), Марія Ясінська (підготовка матеріалів), Олена Андреєва (координатор проєкту). Видавці: Костянтин Сігов та Леонід Фінберг.

Організаторами презентації стали видавництво “Дух і Літера”, Національний університет “Києво-могилянська академія”, Центр досліджень історії та культури Східноєвропейського єврейства, Центр Європейських гуманітарних досліджень. Видання стало можливим за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Партнери заходу – Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей революції гідності, телеканал Еспресо.