В Туреччині обмежили доступ до соцмереж

27 лютого о 23:30 у Туреччині виникли проблеми з доступом до соціальних мереж Twitter, Facebook, İnstagram та Youtube після повідомлення про ескалацію ситуації в сирійській провінції Ідліб

Про це повідомила організація Netblocks, що відстежує свободу слова в інтернеті та підтвердили турецькі ЗМІ.

Netblocks в ніч на 28 оприлюднили наступну інформацію: 

"Соціальні мережі в Туреччині обмежено. Доступ до Twitter, Facebook, Instagram, YouTube та WhatsApp відсутній або обмежений. Станом на 8 ранку 28 лютого соціальні мережі Twitter, Facebook, Instagram, YouTube  заблоковано а WhatsApp обмежено.

"Захід блокування вказує на відновлення обмежень у соціальних мережах через воєнний стан, щодо яких були введені юридичні винятки у 2016 році. Ці ж заходи були реалізовані, коли Збройні сили Туреччини та Вільна сирійська армія розпочали експансивне вторгнення на північ Сирії, спрямовані проти курдів та Ісламської Держави на першій фазі операції Peace Spring. Ще одне часткове обмеження було зафіксовано під час вторгнення в Сирію у жовтні 2019 року", - прокоментували в Netblocks.

В організації додали, що подібні заходи раніше були застосовані під час початкової фази Операції "Щит Євфрату" у четвер, 25 серпня 2016 року, коли платформи соціальних медіа Facebook, Twitter, YouTube, Vimeo та Instagram були заблоковані по всій Туреччині протягом семи годин.

Турецькі ЗМІ пов’язують обмеження доступу до соціальних мереж серйозною ескалацією ситуації в Ідлібі. На разі офіційних повідомлень про блокування соціальних мереж не надходило.

Видання Haber Turk повідомляє про те, що проблеми доступу до соціальних мереж могли виникнути в результаті значного напливу та зростання активності користувачів у зв’язку із загостренням ситуації в Сирії.

За даними видання, складність у доступі до соціальних мереж мають зокрема ті користувачі соціальних мереж, які користуються послугами Türk Telekom.

"Шановні клієнти, можуть виникнути перебої в доступі до соціальних медіа, таких як Facebook, Twitter та Instagram", - цитує видання звернення компанії до клієнтів.