З березня Україна почне віртуальний імпорт газу зі Словаччини, - Макогон

З 1 березня 2020 року Україна зможе відбирати російський газ, який постачається до Словаччини через територію України, без фізичного вивезення його через кордон

Про це повідомив керівник Оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон.

Наразі Україна робить віртуальний імпорт лише з Польщі, водночас саме у напрямку Словаччини через Україну транспортується переважна більшість газу.

Можливість робити віртуальний імпорт газу зі Словаччини розширить можливості для імпорту газу в Україну та зменшить фактичні витрати на такий імпорт.

“На додаток до потужностей точки з’єднання “Будінце”, що використовуються для імпорту природного газу в Україну з 2014 року, Eustream і Оператор ГТС України відповідно до підписаної угоди про взаємодію для точки з’єднання “Вельки Капушани” – “Ужгород” запускають віртуальний реверс”, — зазначили там.

Відомо, що обсяг віртуального імпорту зі Словаччини наразі обмежено до 10 млн кубометрів на добу.

Віртуальний імпорт газу відбувається шляхом взаємного заліку газових потоків між країнами. Наприклад, якщо з Росії до Словаччини транспортується 1 млн кубометрів газу через Україну, а Україна захоче придбати у Словаччини 100 тисяч кубометрів газу, то фактично до Словаччини надійде 900 тисяч кубометрів газу, а решту Україна відбере на шляху його транспортування.