Портников: Для того, щоб не було корупції, економікою не мають володіти Ахметов, Коломойський, Пінчук і Фірташ

На думку Віталія Портникова, для того, щоб в Україні побороти системну корупцію, необхідно подолати олігархію

Про це Портников заявив у програмі "Суботній політклуб" у етері Еспресо.TV.

За словами Портникова, одних заяв про подолання корупції недостатньо, аби з нею впоратися.

"В уряді кажуть, що корупції вже немає. Але корупція така річ, що можна сказати, що її немає, можна її не показувати по телевізору, але вона, вибачте, не зникає. Якщо ви не показуєте хвору людину по телевізору, це не означає, що людина одужала. Потрібно, щоб вона одужала насправді", - сказав Порников.

На його думку, сутністю української корупції є влада олігархів.

"Для того, щоб побороти корупцію, потрібно побороти олігархію. Сутність української корупції є влада олігархів у цій країні. Якщо президент зустрічається з цими олігархами, дає їм доручення купувати якісь швидкі допомоги. Як минулого тижня він сказав, що поговорить з антимонопольним комітетом, щоб той пішов назустріч компанії Ріната Ахметова ДТЕК, публічно, хоча АМКУ не підкоряється президенту. У цивілізованій країні, сказали б, що це і є корупція. Президента викликали б до парламенту поговорити, яким чином він збирається впливати на антимонопольні органи. Але не у нас, тому що у нас усі розуміють, що президент це частина олігархічної системи", - пояснив Портников.

За його словами, для того, щоб у нас не було системної корупції нашою економікою не мають володіти олігархи.

"Як можна побороти корупцію в олігархічній системі? Ніяк. Завжди будуть люди, які зароблятимуть на корупції, і завжди будуть люди, які зароблятимуть на антикорупції. І дуже часто це одні й ті ж люди. Ви бачите, що вони пересідають з антикорупційних центрів до якихось рад спостереження, у якихось державних компаніях. А я хотів би системної боротьби з корупцією. Але для того, щоб у нас не було системної корупції нашою економікою не мають володіти Ахметов, Коломойський, Пінчук і Фірташ", - підкреслив Портников.