США і таліби підписали мирну угоду, американські війська залишать Афганістан

США підписали мирну угоду з рухом "Талібан", за якою американські військові впродовж 14 місяців повністю залишать Афганістан

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

США, афганська влада і радикальний рух "Талібан" підписали в Досі (Катар) угоду про виведення американських військ з Афганістану і запуску в країні мирного процесу.

На церемонії підписання були присутні президент Афганістану Ашраф Гані, глава Пентагону Марк Еспер, держсекретар США Майк Помпео, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Підписаний документ - підсумок переговорів, які Сполучені Штати і таліби вели з жовтня 2018 року. Згідно з домовленостями, військові США і країн НАТО повинні покинути Афганістан протягом 14 місяців за умови виконання талібами своїх зобов'язань.

Зараз в Афганістані знаходиться до 13 тис. американських солдатів. Передбачається, що протягом 135 днів після підписання угоди їх число буде скорочено до 8600.

Президент Афганістану в своєму виступі перед підписанням угоди висловив надію, що домовленості США і "Талібану" приведуть до постійного перемир'я.

У свою чергу Майк Помпео закликав талібів стримати обіцянку і перервати відносини з терористичними угрупованнями "Аль-Каїда" і "Ісламська держава".

Лідер талібів Абдул Гані Барадар пообіцяв, що рух буде дотримуватись досягнутих домовленостей.