Вселенському патріарху Варфоломію виповнилося 80. Його привітали Зеленський та Порошенко

29 лютого 2020 року головний ієрарх світового православ'я, вселенський патріарх Варфоломій І святкував свій 80-й день народження

Саме він відіграв ключову роль у становлення незалежно від впливу Москви українського православ’я, надавши Томос для Православної церкви України, розповідає Еспресо.TV.

"Патріарх Варфоломій - це історія, яскрава історія. Історія Константинопольського престолу, вселенськість якого він так послідовно й ефективно обстоює,  і який обіймає довше за всіх своїх попередників. Він увійшов як в історію світового православ’я, так і у підручники з історії України", - зазначає з цього приводу Релігійно-інформаційна служба України.

Президент Володимир Зеленський привітав вселенського патріарха Варфоломія з ювілеєм і заявив про готовність зміцнювати відносини. Про це йдеться в листі Зеленського, який в суботу, 29 лютого, передали Варфоломію члени української делегації на чолі з міністром культури, молоді і спорту Володимиром Бородянським.

"Пишаємося зв'язком тисячолітньої давності, який поєднав Україну з Константинопольським престолом і завдяки якому наша держава стала частиною християнського світу. Ці взаємини зі Вселенською церквою мали великий вплив на хід історії нашого народу і їх наслідки зберігають важливість до сьогодні. Хочу запевнити Вашу Всесвятість в готовності і далі зміцнювати відносини України з Вселенським патріархатом", - йдеться у тексті привітання, яке оприлюднив заступник міністра закордонних справ, колишній генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар.

Окрім Бородянського і Боднара, в складі української делегації був народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Ткаченко.

"Патріарх в хорошому настрої і радий буде при першій нагоді відвідати Київ. Каже, що незабаром варто очікувати визнання ПЦУ іншими православними церквами. Останньою буде Москва, за його словами", - написав він у фейсбуці.

До привітань долучився п'ятий президент Петро Порошенко, за каденції якого й відбувалося становлення ПЦУ.

"Особисто привітав його сьогодні і висловив вдячність за його любов до України і підтримку нашого народу, за Томос про незалежність нашої Церкви. Надання Томосу - серед ключових подій тисячолітньої історії нашої України.

Упевнений, наша Церква надалі зростатиме і розвиватиметься та продовжить отримувати визнання у світі.

Дякуємо, Ваша Всесвятосте! Многая і благая літа! Χρονια πολλα!", - написав Порошенко у себе в Telegram.