“Нестабільність на глобальному ринку дається взнаки”: попит на українські боргові папери впав

Попит іноземних інвесторів на державні боргові цінні папери суттєво впав на тлі нестабільної ситуації на світових фінансових ринках через коронавірус

Про це йдеться у звіті Міністерства фінансів України про виконання бюджету за лютий 2020 року.

Згідно з документом, падіння попиту іноземців спостерігається перш за все на довгострокові державні облігації. У 2019 році попит на ці цінні папери зумовив приплив іноземної валюти до економіки України, що спровокувало суттєве зміцнення гривні.

“Останні аукціони з розміщення ОВДП показали, що нестабільність на глобальному ринку дається взнаки: відбувається скорочення попиту нерезидентів на довгі папери. Однак Мінфін у лютому зміг залучити на внутрішньому ринку капіталу ресурсів для фінансування бюджету у сумі 14,1 млрд грн”, - йдеться у звіті Мінфіну.

У відомстві наголошують, що попри падіння попиту на державні облігації там зуміли зберегти достатньо низький рівень їхньої дохідності - менше або близько 10% річних. Цей рівень нижчий за облікову ставку Національного банку (вона наразі складає 11% річних).

Основні надії на залучення дешевих ресурсів Мінфін покладає на міжнародні фінансові організації та ЄС, однак наразі вони очікують, доки Україна виконає вимоги Міжнародного валютного фонду та схвалить кредитну програму Україні.