Однопартійці Меркель закликали натиснути на Росію через Сирію

Провідні представники партії "Християнсько-демократичний союз" (ХДС) канцлера ФРН Ангели Меркель закликали вжити нових заходів щодо Росії у зв'язку з тим, що вона підтримує режим Башара Асада в Сирії

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Москва несе відповідальність за нову ескалацію ситуації з біженцями в Сирії і Туреччині, заявили міністр оборони ФРН Аннегрет Крамп-Карренбауер і голова комітету у закордонних справах бундестагу Норберт Ретген в інтерв'ю ЗМІ.

ЄС і США повинні спільно посилити тиск на президентів Сирії та Росії Башара Асада і Владіміра Путіна, «щоб відкрити шлях для політичних переговорів з метою закінчення страшної війни в Сирії», підкреслила Крамп-Карренбауер. Вона підкреслила, що гуманітарна ситуація в Сирії стосується всієї світової спільноти.

У свою чергу Ретген, який є одним з претендентів на пост голови ХДС після скорої відставки Крамп-Карренбауер, закликав Захід розглянути можливість введення нових санкцій відносно Росії.

"Досі Путіну не довелося нічим платити за свою загарбницьку війну на боці Асада", – зазначив він в інтерв'ю FAS. Тому, за словами німецького політика, у російського президента не було "жодних підстав рахуватися з будь-якими дружніми закликами європейських міністрів закордонних справ".

На думку Ретгена, Захід повинен спонукати Росію до переговорів під "загрозою економічних санкцій".

"Ми повинні дати чіткий сигнал, що ми готові до жорсткої дипломатичної та економічної гри", – зазначив він і додав, що якщо така ініціатива буде виходити спільно від ФРН і Франції, вона істотно вплине на Путіна.

Реттген також закликав ЄС утриматися від жорсткої реакції на заяву Туреччини більше не стримувати біженців на кордоні з ЄС. Він заявив, що це звернення до Євросоюзу є "криком про допомогу". "Нам слід розуміти це саме так, а не як провокацію", – заявив він.

За словами Ретгена, спроба президента Туреччини Ердогана співпрацювати в сирійському конфлікті з Росією зазнала краху, і саме це він намагається зараз донести до європейців.