Розкрадання і неякісні деталі: СБУ виявила зловживання у держзакупівлях на підприємстві Укроборонпрому

Контррозвідка СБУ викрила посадовців держпідприємства "Житомирський бронетанковий завод" на зловживаннях під час державних закупівель запасних частин

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними слідчих, навесні 2019 року посадовці держпідприємства, що входить до структури держконцерну "Укроборонпром", оголосили конкурс на постачання деталей на понад 1,5 млн грн. У конкурсі, оголошеному в рамках держоборонзамовлення, перемогла комерційна структура з Київської області.

Під час перевірки документів спецслужбовці встановили, що умови конкурсу штучно сформували для перемоги заздалегідь визначеної фірми. Так, до конкурсу допустили лише двох учасників, при чому обидва - з ознаками фіктивності. Єдиний конкурент фірми-переможця вияився пов’язаний із нею через третю комерційну структуру і має спільний персонал.

Спецслужби також задокументували, що ціни на запчастини були завищеними у 2,7-5 разів від закупівельної вартості.

За попередніми підрахунками, через зловживання чиновників вартість закупівель невиправдано збільшилась на 750 тис. грн.

Крім того, сертифікати на продукцію, за умовами тендеру, мали відповідати критерію виробництва у США. Натомість у документах знайшли ознаки фальсифікації - в інформаційних базах власником бренду фірми, що проводила сертифікацію, є РФ, а виробником продукції - одна з країн Східної Азії. За висновками експертів, використання цих деталей могло призвести до передчасного виходу з ладу бронетехніки, призначеної для ЗСУ.

Правоохоронці провели обшуки на держпідприємстві та за місцями реєстрації фіктивних фірм-учасниць оборудки, вилучивши оригінали тендерних документів, фінансово-бухгалтерські документи, печатки всіх суб’єктів-учасників оборудки, специфікації щодо закупівлі і порядку використання деталей, комп’ютерну техніку та близько 400 тис. грн у національній та іноземній валютах.

Наразі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.