DW: Між Україною та ЄС може виникнути конфлікт через мед

Одне з найбільших об'єднань виробників агропродукції Євросоюзу Copa-Cogeca в лютому заявило про кризу на ринку меду через “неприйнятну конкуренцію” передусім з Китаю та України

Про це повідомляє DW.

Основну увагу організація приділяє Китаю, зазначаючи зокрема, що визначення меду в законодавстві КНР не відповідає нормам у ЄС.

“Експерти оцінюють, що загальний обсяг китайського імпорту „меду“ складається з 70% цукрового сиропу та 30% меду”, - йдеться у заяві організації.

Щодо українського меду зазначається про зростання імпорту та про падіння цін на нього до 1,69 євро/кг у 2019-му.

“Ці обсяги та ціни дають підстави для підозри, що в Україні використовують цукровий сироп, який неможливо виявити”,- зазначають у Copa-Cogeca.

Для виходу з “кризи” в Copa-Cogeca запропонували понад 15 кроків, яких компанія очікує від ЄС. Серед них детальне маркування походження меду, підтримка бджолярів у Євросоюзі та просування “європейського меду”. Керівник робочої групи з меду Copa-Cogeca Етьєн Бруно заявив, що його організація намагатиметься переконати Єврокомісію та євродепутатів вдатися до дій.

У Єврокомісії дуже обережно прокоментували заяви Copa-Cogeca, заявивши, що відкриті обговорити пропозиції організації. Єврокомісія щорічно виділяє на підтримку бджільництва 40 млн євро та запропонувала збільшити цю цифру до 60 млн євро.

Торговий представник України Тарас Качка закиди Copa-Cogeca назвав “чутками і наклепами”.

“Кожен кілограм українського меду, який потрапляє до ЄС, відповідає вимогам ЄС”, - зазначив він.

Бруно з Copa-Cogeca заявив, що підозри щодо України засновуються лише на аналізі цифр. Можливості робити лабораторні тести його організація не має.

За даними Євростату, у 2011 році ЄС купив в Україні 5 тис. т меду, 2015-го - 20 тис. т, а у 2017 році - 47 тис. т. 

Віце-президент Спілки пасічників України Андрій Бажин погоджується, що український експорт зростав останніми роками “шаленими темпами”, проте вказує, що, лише за офіційними даними, Україна вже давно виробляла близько 70 тис. т меду на рік. За словами Бажина, в Україні майже 400 тис. пасічників.

Він пояснює, що раніше мед переважно споживали всередині країни, Проте після падіння економіки у 2014−15 роках українці стали споживати менше меду, який не є предметом першої необхідності.