ЄС надасть екстрену допомогу Греції у захисті кордонів від мігрантів

Правління Агентства ЄС із охорони кордонів та берегової охорони Frontex провело у вівторок екстрене засідання у штаб-квартирі організації у Варшаві, на якому погодило термінові заходи для надання допомоги Греції

Повідомлення про результати зустрічі правління Frontex оприлюднено на сайті цієї організації.

"Європейське прикордонне Агентство висловлює повну підтримку зусиллям Греції у вирішенні ситуації, що виникла на її кордонах з Туреччиною, та буде діяти у дусі європейської солідарності. Frontex погодив, за запитом Греції, швидке розгортання додаткових сил на кордонах країни. Члени ЄС підтвердили готовність надати для цього власні ресурси та спроможності, передбачені механізмом швидкого реагування, а також необхідні технічні засоби", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Frontex готовий розширити оперативну допомогу Греції у інших сферах та регіонах, які можуть цього потребувати. Європейське прикордонне агентство буде продовжувати уважний моніторинг розвитку ситуації на кордонах Греції і Болгарії.

Уряд Греції звернувся до ЄС із проханням про допомогу у реагуванні на міграційну кризу, яка виникла після загострення бойових дій у провінції Ідліб у Сирії та збільшення кількості біженців з регіону, внаслідок політики Туреччини, яка заявила, що надалі не стримуватиме рух цих людей до Європи. Сьогодні до Греції з візитом відбули Президент Європейської Ради Шарль Мішель, Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та Президент Європарламенту Девід Сассолі.

Одночасно в Туреччину для переговорів з керівництвом країни навколо міграційної кризи відбув Високий представник ЄС Жозеп Боррель та Єврокомісар з питань кризового менеджменту Леназ Ленарчич.

Ердоган у понеділок попередив Європу, що "мільйони мігрантів та біженців" скоро вирушать до її кордонів. Він виступив із заявою після того, як оголосив, що Туреччина більше не може виконувати угоду з ЄС 2016 року щодо стримування біженців.

Греція заявила, що близько тисячі мігрантів досягли її східних Егейських островів від ранку неділі.

На сухопутному кордоні грецькі правоохоронці змушені застосовувати водомети і сльозогінний газ, намагаючись зупинити юрби нелегалів з Туреччини. При цьому мігранти закидують правоохоронців камінням та іншими предметами.