Активісти заснували відзнаку імені закатованого Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького

Активісти ГО "Родина Героїв Небесної Сотні" заснували відзнаку на честь Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького для мотивації українців розбудовувати країну науковими досягненнями та відданістю науковій доброчесності

Про це повідомляє сайт громадської організації.

"Юрій Вербицький мав переконання, що наукова еліта має демонструвати суспільству чесність, готовність боротися за правду та  ідеали. Його ставлення до науки базувалися на розумінні особистої відповідальності кожного вченого, на формуванні власного морального імперативу, якого потрібно дотримуватися у науковій сфері, де діють люди, наділені високими здібностями. Його досягнення у науці - плід багаторічної безкомпромісної і талановитої праці. Створенням автоматизованої системи сейсмологічних спостережень та комплексного банку геофізичної інформації для Карпатського регіону України було закладено фундамент сейсмологічних досліджень сучасного типу", - йдеться у повідомленні.

У 2020 році відзнака мотивуватиме студентів, магістрантів та молодих вчених дослідити науковий внесок Юрія Вербицького в українську науку. Учасники конкурсу мають спеціально для участі у конкурсі підготувати наукову статтю, присвячену висвітленню наукового доробку Юрія Вербицького. Учасниками конкурсу може бути молодь до 35 років.  Переможець конкурсу отримує заохочення у вигляді фінансування розвитку своєї наукової діяльності у розмірі 10 тис. грн.

Заохочення може мати форму фінансової підтримки наукових досліджень, фінансування участі у науковій конференції, придбання обладнання або у іншій формі. Якщо переможцем визнано молодого вченого, то за найкращу роботу учасників зі складу студентів  за рішенням конкурсної комісії надається заохочувальна премія у розмірі 5 тисяч гривень. Стаття має відповідати стандартним вимогам до наукових статей.  

До складу конкурсної комісії входять провідні науковці, члени громадської організації "Родина Героїв Небесної Сотні" та представники громадських організацій. Конкурсна комісія бере участь у визначенні лауреатів відзнаки на громадських засадах, вшановуючи таким чином пам'ять всіх, хто віддав свої життя за свободу України.

Встановлюються наступні етапи проведення конкурсу: перший етап - з 22 січня 2020 року по 1серпня 2020 року включно - відбувається подання заявок; другий етап - з 1 серпня 2020 року по 20 серпня 2020 року включно - проводиться оцінювання робіт і підведення підсумків конкурсу, визначається переможець; третій етап - 24 серпня, в День Незалежності України  і на честь пам'ятної дати 25 серпня, дня народження Юрія Вербицького, оголошується переможець.

Вся інформація і посилання на заявку на участь у конкурсі знаходяться на сайті громадської організації "Родина Героїв Небесної Сотні".