На тлі новин про зміну уряду: котирування українських євробондів впали

Прибутковість українських єврооблігацій зросла в середньому на 14 базисних пунктів на тлі новини про відставку уряду

Інформацію про це передає НВ.Бізнес.

Відзначається, що уряд Гончарука інвестори розцінювали як націлений на реформи і продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

За інформацією учасників ринку, ставки паперів з погашенням 2023 року складають близько 4,75%, в 2026 році - 5,7% і в 2032-му - 6,4%, а зниження цін облігацій склало відповідно від 0,5 до 1 процентного пункту.

“Інвестори також взяли паузу в зв'язку з позачерговим засіданням ВРУ в середу. У такі періоди невизначеності вони не готові вкладатися в ризикові активи, особливо в місцевій валюті”, - розповів в коментарі агентству Інтерфакс-Україна старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Відзначається, що в результаті зниження було нівельовано зростання, яке було зафіксовано напередодні завдяки позачергового зниження ФРС ставки відразу на 0,5 п.п. Таким чином, вартість і прибутковість облігацій повернулися на рівень понеділка.

Прибутковість ОВДП на внутрішньому ринку також підросла, досягаючи 11-12% річних. Відзначається, що напередодні Мінфін, що утримує ставки на первинному ринку на рівні до 10%, відмовився від розміщення середньострокових облігацій.

“Останнім часом відслідковується певна тенденція до збільшення різниці з первинним розміщенням на користь вторинного ринку, але продавці не поспішають значно підвищувати прибутковості, і особливих змін найближчим часом ми не очікуємо”, - додав аналітик.

Серед причин відсутності попиту облігації Котович виділив невизначеність, пов'язану з розповсюдженням коронавируса і ситуацію на світових ринках.