Нардеп "Слуг" вступився за академіка, яку звинуватили в плагіаті та корупції: написав запити правоохоронцям

Народний депутат від фракції "Слуги народу" Олександр Кабанов звернувся із запитами до Офісу генпрокурора, НАЗК та ДБР. Хоче розшукати тих, хто звинуватив академіка

Про це повідомляє видання "Букви".

Народний депутат від фракції "Слуги народу" Олександр Кабанов звернувся із запитами до слідчих органів, щоб вони знайшли авторів негативних коментарів під науковою роботою "Інтеграція України в глобальний соціально-економічний простір" Тетяни Єфименко - академіка НАН України. Офіційні депутатські запити "щодо захисту гідності, честі та ділової репутації Тетяни Єфименко" датуються 21 лютого і адресовані в.о. голови ДБР Венедіктовій, генпрокурору Рябошапці, та очільнику НАЗК Новікову.

“На сайті комітету з державних премій України в галузі науки і техніки про роботу за темою “Інтеграція України в глобальний соціально-економічний простір” розміщено 57 позитивних коментарів авторитетних зарубіжних і вітчизняних вчених і практиків щодо змісту і актуальності зазначеної роботи. Крім них розміщено два ідентичних коментарі, які не стосуються суті колективної роботи, містять бездоказові твердження, що паплюжать гідність та честь, а також ділову репутацію одного з авторів”, – йдеться в тексті запиту.

“У відкритих джерелах не знайдено підтвердження того, що коментатори – члени Спілки економістів України, доктора економічних наук, професора, як це зазначено в коментарях від їхніх імен … Також зі Спілки економістів України отримано повідомлення, що зазначені особи не є членами правління Спілки економістів України”, – зазначив нардеп.

Нардеп наголошує серйозність ситуації тим, що публікація подібних відгуків на офіційному сайті може завдати шкоди академіку, а також репутації України.

У повідомленнях, про які згадує нардеп йдеться про те що Єфіменко набула звання академіка шахрайським чином та не має стосунку до науки.

Тому Кабанов просить повідомити офіційно, чи є відомості про корупцію, до якої причетна Тетяна Єфименко як керівник Академії фінансового управління, і на якій стадії розгляду вони перебувають. А також просить “з метою встановлення боку в судовому позові встановити осіб та притягнути до відповідальності авторів коментарів, які публікують бездоказове інформацію”.

Довідка: Кабанов Олександр Євгенійович - Сценарист Студії “Квартал 95”. На президентських виборах 2019 року працював у креативній групі кандидата у президенти Володимира Зеленського. Бізнесмен. Є співзасновником у ТОВ “РИФ” (діяльність ресторанів, мобільне харчування) та ТОВ «ЛАГУНА-К» (займається орендою нерухомістю). Номер 87 у списку партії "Слуга народу" на виборах 2019 року.