Єгипет знову відкриває для відвідувачів найстарішу піраміду після 14 років реставрації. ФОТОРЕПОРТАЖ

Піраміда Джосера у селищі Саккара поблизу єгипетської столиці Каїру відкрилася для відвідувачів після реставрації, що тривала з 2006 року

Про це в четвер, 5 березня, заявив генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей Мустафа Вазирі.

"Це один з найважливіших проектів, які були реалізовані міністерством, тому що Джосер - найстаріша піраміда в світі", - наводить його слова видання Egypt Independent.

До реставрації піраміди Джосера приступили в 2006 році, але роботи припинилися через п'ять років, коли в країні спалахнула революція. Повернутися до реставрації вдалося тільки в кінці 2013 року.

Процес відновлення включав підготовку і очищення всіх внутрішніх коридорів піраміди, при цьому на східній стороні об'єкта все ще ведуться роботи, незабаром там встановлять сучасну систему освітлення. Влада витратила на цей проект $ 6,5 млн.

Голова сектора проектів в міністерстві туризму і старожитностей Єгипту Ваад Абул Ела раніше заявляв, що переобладнання включає в себе приведення в порядок зовнішнього фасаду піраміди, закріплення каменів, відновлення ступенів біля південного і східного входів.

Ступінчаста піраміда фараона III династії Джосера була споруджена приблизно в 2650 році до н.е. архітектором Имхотепом. Згідно давньоєгипетських джерел, саме з усипальниці Джосера, яка була зведена у вигляді шести стоять один на одному мастаба (зменшуються за розміром усічених пірамід. - Ред.), Почалося будівництво подібних будівель.

Разом з тим після руйнівного землетрусу 1992 року піраміда Джосера втратила колишню стійкість, а в її верхній частині утворилася величезна діра.

Джерело фото: Getty Images