За ініціативи Литви у ЄС створять Кібернетичні сили швидкого реагування

Європейський Союз створює Кібернетичні сили ЄС швидкого реагування, до складу яких увійшли представники 6 держав

Ініціатором їхнього створення стала Литва, йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства оборони Литви.

Повідомляється, що 6 європейських країн, а саме: Литва, Естонія, Хорватія, Польща, Нідерланди та Румунія, об'єднали зусилля щодо боротьби з кіберзагрозами у створенні спільних міжнародних можливостей швидкого реагування.

"Відтепер міжнародна команда швидкого реагування перебуватиме у режимі очікування на декількох фізичних сайтах і готова негайно відреагувати на кібератаку в разі її виникнення", - йдеться в повідомленні.

Документ юридично дозволяє роботу таких груп у юрисдикціях різних країн, визначає механізм роботи CRRT, правовий статус, ролі і процедури. Створені цивільними і військовими експертами, CRRT приєднаються до нейтралізації і розслідування небезпечних кіберінцидентів практично або, за необхідності, фізично.

З ініціативою створення таких сил Литва виступила в 2017 році, минулого року відбулися перші навчання, а з початку цього року вже несе чергування міжнародна команда з литовців, голландців, поляків і румунів.

Нагадаємо, нещодавно Грузія заявила про масштабну кібератаку Збройних сил РФ.

А влітку минулого року хакери зламали комп'ютерні системи агентства, що обслуговує комунікації Білого дому та особисті лінії зв’язку Трампа.