“Збирає лайки, а не гроші”: на митниці відповіли на “наїзд” Зеленського

Упродовж січня-лютого Державна митна служба не додала до державного бюджету 13 млрд грн через зниження імпорту сировинних товарів і міцної гривні

Про це повідомила пресслужба митниці.

Зокрема, у відомстві уточнюють, що стягують податки з імпорту товарів, тобто відсоток від вартості товару, що ввозиться в Україну (за винятком пільгових). У січні-лютому в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року оподатковуваний імпорт впав на $ 0,21 млрд, через що в бюджет перераховано на $0,27 млрд менше, пояснюють у відомстві.

Таке скорочення в Держмитслужбі пов'язують з падінням сировинного імпорту, який становить 43% від загального обсягу імпорту. Його падіння пояснюють, з одного боку, накопиченими в сховищах запаси газу, оскільки були побоювання, пов'язані з припиненням транзиту з 1 січня. З іншого боку, - скоротилося споживання газу в Україні через рекордно теплу зиму.

"На обсяги такого імпорту ... Митниця не впливає, зате впливають зміни кон'юнктури світових ринків, соціально-економічна ситуація в країні, рівень доходів населення і промислового виробництва", - зазначають у відомстві.
Другим ключовим фактором митних недонадходжень в Держмитслужбі називають невідповідність закладеного урядом в держбюджеті курсу гривні (27 грн/$) і фактичного курсу в січні-лютому (23,68-24,57 грн/$).

Як зазначають у відомстві, вартість імпортованого товару в доларах не змінилася, а в гривні вона знизилася. У результаті скоротилася кількість податків: в січні-лютому цього року в порівнянні з аналогічним періодом 2019 го в гривні зібрали менше на 12,3%. При цьому доларах надходження $1,9 млрд залишилися практично незмінними, уточнюють в Держмитслужбі.