Цей день в історії: гітлерівці загарбали Рейнську область, Тайсон став чемпіоном світу й жінка вперше отримала "Оскара" за режисуру

Порушивши Версальський договір і Локарнські угоди, 7 березня 1936 року німецькі збройні сили зайняли демілітаризовану Рейнську область. Цим було покладено початок територіальному переділу Європи Адольфом Гітлером і фактично перекреслено рішення Версальського договору, підписаного за результатами Першої світової війни

Про це із посиланням на освітній проект JNSM розповідає Еспресо.TV.

"На світанку 7 березня 1936 року 19 піхотних батальйонів німецької армії і кілька військових літаків були перекинуті в Рейнську область. Вони досягли Рейну в 11 годині ранку, і три батальйони переправились на західний берег. Незважаючи на це, французи, які були здатні за кілька днів мобілізувати до ста дивізій, не перетнули кордон Рейнської області. Лише в 1970-х роках стало відомо, що Франція залишилась бездіяльною перед загрозою війни із-за глибокої економічної кризи і елементарної відсутності коштів на проведення військових дій", - зазначається у матеріалі.

Франція обмежилась декларацією, в якій в найсильніших виразах засудила введення німецьких військ в Рейнську область і натякнула на готовність до війни, хоча всі зусилля були направлені на те, щоб домогтися від Великої Британії зобов'язання зіграти роль "умиротворителя". 

Інші важливі події, які сталися 7 березня:

1967 - постановою ЦК КПРС та Ради міністрів в СРСР для робітників та службовців запроваджено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними.

1987 - перемігши за очками у  12-раундовому двобої Джеймса Сміта, "залізний" Майк Тайсон захистив титул чемпіона світу з боксу серед професіоналів-важковиків за версією World Boxing Council (WBC).

1992 - після повалення президента Звіада Гамсахурдіа в Тбілісі оголошено про створення нового органу влади, Державної ради, головою якої став колишній глава Компартії Грузії  Едуард Шеварнадзе.

1993 - Верховний суд США прийняв рішення, за яким пародії на оригінальні роботи не є порушеннями авторських прав і не потребують отримання ліцензій чи дозволів від власників таких прав.

2010 - на 82-й церемонії вручення нагород "Оскар" Кетрін Бігелоу стала першою жінкою, яка отримала вищу нагороду Американської кіноакадемії за режисуру (фільм "Буря в пустелі").