У Британії підтвердили друге в історії повне одужання від ВІЛ

Лікарі підтвердили, що другий в історії вилікуваний від ВІЛ пацієнт справді одужав після проходження трансплантації стовбурових клітин. Через 2,5 року після того, як чоловік припинив традиційне лікування, у нього не виявили слідів інфекції

Про це повідомляє ТСН з посиланням AFP.

Так званий "лондонський пацієнт" родом з Венесуели потрапив у заголовки ЗМІ минулого року, коли дослідники з Кембриджського університету повідомили, що за 1,5 року не виявили в нього слідів ВІЛ.

Равіндр Гупта, провідний автор нового дослідження, опублікованого в The Lancet HIV, сказав, що результати нового тесту були "ще більш чудовими" і, ймовірно, продемонстрували, що пацієнт був вилікуваний.

"Ми протестували великий набір місць, в яких ВІЛ любить ховатися, і всі вони в значній мірі негативні" - сказав Гупта.

Гупта сказав, що тести виявили "скам'янілості" ВІЛ – фрагменти вірусу, які зараз не здатні розмножуватися і, отже, не становлять загрози. Він зазначив, що медики очікували побачити таке: "Важко уявити, що всі сліди вірусу, що вражає мільярди клітин, зникли з організму".

Пацієнт – 40-річний Адам Кастільехо, який розкрив свою особистість лише цього тижня. За словами Гупти його лікування було "останнім засобом", адже в нього діагностували рак крові, який вбив би його і без втручання. Загалом операція із пересадки кісткового мозку дуже дорога, складна та ризикова.