ЄС може зіткнутися з економічним шоком рівня 2008 року, - Лагард

На Європейський Союз очікує економічний шок рівня 2008 року, якщо країни об’єднання не вдадуться до термінових заходів у відповідь на поширення коронавірусу

Про це заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард, пише BloombergQuint з посиланням на джерело.

Під час телефонної конференції з лідерами Євросоюзу Лагард заявила, що в разі відсутності координованих дій можливий сценарій “який нагадає багатьом фінансову кризу 2008 року”.

За словами Лагард, ЄЦБ зі свого боку готовий вжити необхідних заходів вже на цьому тижні.

Також головуюча ЄЦБ додала, що шок ймовірно буде короткочасним, якщо європейські країни правильно і своєчасно на нього відреагують.

Також ЄЦБ очікують від урядів країн ЄС заходів, спрямованих на підтримку кредитування бізнесу в регіонах, які постраждали від коронавірусу.

“Якщо ми не почнемо діяти рішуче зараз, підвищиться ризик кризи в окремих сегментах ваших економік”,-  заявила Лагард лідерам європейських країн.

Наступне засідання ЄЦБ пройде 12 березня. Багато експертів очікують від ЄЦБ зниження процентних ставок і можливого збільшення обсягу діючої програми кількісного пом’якшення (QE). Також Центробанк може скорегувати програми надання банкам дешевих кредитів.