НБУ може переглянути річний прогноз інфляції

Національний банк України готовий переглянути річний прогноз інфляції у квітні

Про це повідомила пресслужба НБУ за підсумками засідання правління.

Січневий прогноз НБУ передбачає інфляцію 4,8% на кінець 2020 року, проте він може бути переглянутий залежно від подальшого розвитку подій. 

“Досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати. Деяке зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту було більш ніж компенсоване подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон. У той же час ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед, на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт”, - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що український валютний ринок поки реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом та посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв і підвищеною нервозністю.

У НБУ відзначили, що на економічній активності та інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу, як: тиск на ціни в бік зниження та охолодження світової економіки; пом’якшення монетарної політики центральними банками провідних економік світу і торгових партнерів України у відповідь на ці процеси; введення урядами країн заходів щодо недопущення поширення COVID-19.