Виручка Газпрому від експорту газу впала на 40%

Доходи російського Газпрому від експорту газу в січні знизилися на 41,1% порівняно з першим місяцем 2019 року та лише трохи перевищили $3 млрд

Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на дані Федеральної митної служби РФ.

Поставки знизилися на 11% - до 18,3 млрд кубометрів. Митниця не наводить дані про те, скільки з цього обсягу припало на далеке зарубіжжя, яке в звичайних умовах формує основну частину експортної виручки Газпрому. 

Компанія протягом кількох років щомісяця інформувала про динаміку поставок в далеке зарубіжжя, але з січня 2020 року припинила цю практику.

Обсяги експортних поставок і виручка від продажу газу в далеке зарубіжжя кілька років були на рекордних рівнях. З початку цього року обидва показники різко знижуються. Загальний тренд на зниження світових цін сформувався ще в 2019 році через зниження темпів зростання попиту на газ і надлишкову пропозицію скрапленого природного газу. 

Зниження експортної виручки Газпрому б'є по бюджету Росії, оскільки компанія платить експортне мито на газ в розмірі 30% від вартості. У січні минулого року компанія заплатила $1,5 млрд, а цього - $900 млн.