Журналісти звернулись до Зеленського: "Чому приховують обстріли в ООС та не дають допуски на передову?"

Воєнкори українських національних телеканалів звернулися до президента. Вимагають відповідей на питанні, чому останнім часом ускладнилася робота медіа на передовій

Відповідні звернення журналісти розмістили у Facebook, передає фонд "Повернись живим".

“Маємо право бути почутими”. Журналісти національних телеканалів, які висвітлюють російсько-українську війну, звернулися до Офісу Президента України з проханням пояснити, чому останнім часом ускладнилася робота медіа на передовій.

Сьогодні, 12 березня, кореспонденти опублікували на своїх сторінках у Facebook відповідне звернення. До флешмобу під хештегами #розплющіть_очі_на_війну та #правда_війни, зокрема, долучилися:
Володимир Михайлов, Анастасія Федченко, Євген Назаренко, Єгор Логінов, Олексій Кашпоровський, Євгенія Китаїва, Тетяна Наконечна, Ірина Баглай, Наталя Нагорна, Євгеній Агарков та Тетяна Уралова.

Журналісти в один голос підкреслюють, що розраховують на зустріч та на конструктивний діалог.

"Ми усвідомлюємо, яку інформацію не варто оприлюднювати, щоб не зашкодити підрозділам ЗСУ, які боронять Україну від окупанта. Разом з тим, ми розуміємо, наскільки важливо інформувати суспільство про перебіг російсько-української війни та життя цивільних на лінії вогню, особливо, в умовах агресивної ворожої пропаганди. Останнім часом ми зіштовхуємося із труднощами та перешкодами у роботі на фронті - нам закривають доступ на передові позиції бригад без пояснення причин і термінів таких обмежень. Або ж ці причини мають досить формальний зміст. Ми позбавлені можливості виконувати свій обов'язок - оперативно та повноцінно доносити інформацію", - стверджує журналістка Тетяна Наконечна.

"Я не знаю, на яких ланках зламалась система, я не знаю, чому мене звинувачують, що я прориваюсь несанкційовано на передову, хоча є акредитації, дозволи прес-офіцерів, командирів, а тебе за шкірку витягують з окопа прямо тоді, коли армієць показує котлован, який утворився від приходу снаряда", - пише Володимир Михайлов.

"Що роблять в Україні? Журналістів не пускають! Не пускають, "бо небезпечно", був іще прекрасний випадок, коли не пускали у Карлівку. Карлівку, яку, нагадаю, звільнили влітку 2014.
Такі ситуації були завжди, але останнім часом вони набули загрозливих масштабів, я б сказала, стали пандемією", - заявила Анастасія Федченко.

"10 загиблих та близько 40 поранених за перші 10 днів весни. Потужні обстріли з усього, хіба що не з градів. Я воєнний журналіст і маю бути там. Але змушений розповідати про то глядачам за 100 км від місця події! Жодних коментарів, заборона знімати на місті обстрілів, заборона знімати біля військового шпиталю. Навіть вертоліт з пораненими знімати забороняють!" - наголошує Єгор Логінов.