Цей день в історії: звільнення Лубен від більшовиків та народження Ейнштейна

14 березня 1918 року, рівно 100 років тому, Запорозький кінний полк ім. Костя Гордієнка під орудою свого командира Всеволода Петріва Окремої Запорозької бригади Армії УНР звільнив місто Лубни від військ Червоної армії, якими командував Василь Кіквідзе

Про це розповідає Еспресо.TV з посиланням на Ukrainian Military Honour.

Наступ українських козаків був настільки стрімким, що їм вдалося врятувати від знищення залізничний міст через Сулу, який окупанти мали намір після свого відступу підпалити і загнали для цього на нього дві цистерни з нафтою.

Окрім того, саме 14 березня народився німецький фізик Альберт Ейнштейн (1879), а також український політичний діяч Данило Апостол (1654), голландський фізик Пітер ван Мушенбрук (1692), король Італії Віктор Еммануїл II (1820), український актор Авросій Бучма (1891), англійський актор Майкл Кейн (1933), американський актор Біллі Крістал (1948).

А ще 14 березня 1990 року на позачерговому третьому З'їзді народних депутатів СРСР у Москві було ухвалено зміни до 6-ї статті Конституції СРСР, що позбавляли КПРС монополії на політичну владу в країні та дозволяли долучатися до управління країною іншим політичним партіям, профспілковим, молодіжним і громадським організаціям, нагадує освітній проєкт JNSM.