На Поділлі церква Московського патріархату розібрала унікальну 300-річну церкву

У Вінницькій ОДА звернулись до поліції, аби правоохоронці розібралися з ситуацією навколо руйнування старовинної козацької церкви у Шаргородському районі на Вінниччині

Церкву було демонтовано ще кілька років тому. Проте протягом цього часу на цей факт не звертали увагу ні органи державної влади, ні правоохоронці, поки інформація не потрапила в пресу, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Релігійну правду

Як наголосили місцеві краєзнавці, церкву демонтували віряни Московського патріархату, аби збудувати на тому місці нову споруду.

Йдеться про Покровську козацьку дерев’яну церкву в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700-1702 роках. Деякі дослідники називають її найстарішою дерев’яною церквою на території Поділля.

За словами речниці поліції Анни Олійник, місцеві мешканці нібито почали будувати на місці старого храму новий ще понад рік тому, однак посадовці ОДА відреагували лише зараз.

У поліції звертають увагу на те, що новий храм функціонує більше року. Наразі жодної інформації про незаконні дії представників УПЦ МП в поліції немає.

Водночас завідуючий сектором охорони культурної спадщини Управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик заявив, що церква дійсно має статус пам’ятки національного значення, однак про будь-які законні реконструкції старого храму йому невідомо. Особисто чиновник востаннє був біля церкви у 2016 році й тоді вона "була ціла", а про ситуацію зі зруйнуванням храму дізнались тільки "зараз".

Згідно з думкою низки дослідників-пам'яткознавців, церква у Лозовій була найстаршим дерев'яним храмом Поділля.