Вчені з Університету Еразмуса в Роттердамі стверджують, що вивели антитіло проти коронавірусів

Фахівці з медичного Центру Університету Еразмуса в Роттердамі та Університету міста Утрехт (Нідерланди) заявили, що вони знайшли антитіло до COVID-19

Про це в інтерв'ю університетському віснику Erasmus Magazine розповів професор Френк Гросвельд. Власний переклад статті українською мовою на Facebook виклав відомий український журналіст Андрій Цаплієнко, передає Еспресо.TV.

"Хоч вірте, а хоч ні, це вже відбувається на 10-му поверсі Медичного Центру Університету Еразмуса: знайдене антитіло, яке здатне блокувати інфекцію SARS1 та SARS2. Іншими словами, перше за всю історію антитіло проти коронавірусів. Професор клітинної біології Френк Гросвельд, якому 71 рік, залишається стриманим: "Я занадто старий, щоб стрибати на столі",  - зазначається у матеріалі.

Розробку нідерландських мікробіологів, над якою працювало десятеро вчених, ще мають оцінити експерти міжнародного рівня, зокрема редколегія часопису Nature, куди Гросвельд з колегами подав статтю на публікацію.

Читайте також: Віталій Портников: Найогидніше - використовувати пандемію

"Зараз ми намагаємося долучити до нашої команди фармацевтичну компанію - яка, до речі, виглядає багатообіцяючою - щоб вона мала можливість виробляти антитіло у промислових масштабах, як ліки. Перш, ніж ці ліки запустять у продаж, антитіло повинно пройти обширну фазу досліджень та перевірки на токсикологічні властивості. Зараз цей процес триває. На додаток до розробки як лікарського засобу ми також хочемо використовувати антитіло для виробництва експрес-тесту, який кожен може зробити вдома, щоб люди могли легко дізнатися, є у них інфекція чи ні",- поділився планами своєї дослідницької групи Гросвельд.

В Утрехті йому допомагає професор Беренд-Ян Бош.

"Наскільки нам відомо, це найперше антитіло, яке зупиняє інфекцію. І є хороший шанс, що воно також буде на ринку як ліки", - підсумував Гросвельд.