За добу до закриття кордону через надзвичайний попит різко піднялися ціни на авіаквитки. МАУ та експерти пояснили, що відбувається

Українські авіакомпанії збільшили вартість авіаперельотів. Сталося це за добу до закриття кордону України

Ціни на деякі квитки перевищують $1 тис. Про це свідчать дані на офіційному сайті компанії станом на вечір суботи, 14 березня 2020 року, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на РБК-Україна.

Як відомо, в 00:00 16 березня Україна закриває кордон для іноземців, а з 00:00 17 березня припиняється авіасполучення. Влада закликає українців протягом трьох днів повернутися з-за кордону, оскільки потім повернутися на літаку можливості у них не буде. Своєю чергою, МАУ анонсувала додаткові рейси до 17 березня, щоб забрати всіх українців, які бажають повернутися.

Як повідомляла пресслужба МАУ в Facebook, протягом найближчих двох днів МАУ планує виконати кілька додаткових рейсів для вивозу українців з-за кордону. Зокрема, МАУ запустили додатковий рейси за маршрутом Київ - Лондон - Київ і Київ - Відень - Київ увечері 14 березня, а також збільшена ємність на маршруті Київ - Тель-Авів - Київ і планується додатковий рейс до Парижа.

При цьому, згідно з інформацією на сайті компанії, зокрема, з Лондона до Києва економ класом вчора можна полетіти за 9,7 тис. гривень, а ось ціна на неділю майже в три рази вище - 24,2 тис. гривень.

З Парижа до Києва на вчора квитків уже не було, але в неділю з французької столиці можна повернутися в Києві майже за 22 тис. гривень, а 16 березня ціна за квиток в один кінець перевищує 35 тис. гривень.

Ще один додатковий маршрут - Відень-Київ - ціна на квиток стартує від 10 тис. гривень, якщо летіти 15 березня, і від 12,8 тис. гривень до 19,9 тис. грн доведеться заплатити за квиток на 16 березня. Причому вартість квитка на рейс Австрійських авіаліній на 7. тис нижче, ніж у МАУ.

"Відзначимо, квитки на рейси європейських лоукостерів Ryanair і Wizzair на неділю або розкуплені, або рейси на цей день не заплановані",- наголошується у повідомленні української редакції РБК.

Своєю чергою керівник компанії МАУ Евгеній Дихне просить також звернути увагу на ціни інших авіаперезвіників й наголошує, що ніхто "руками вартість квитків не вводить".

"Було б справедливіше, аби окрім скринів авіаквитків МАУ для порівняння прикладали ще й квитки інших авіакомпаній. Сучасні авіакомпанії розраховують алгоритми за одним й тими ж алгоритами. Ціну формує спеціальна система розрахунку revenue management, ніхто руками вартість квитків не вводить. І дана система визначає вартість на тому чи іншому маршруті відповідно до цілої низки показників", - наголосив він у себе на Telegram.  

Популярний український блогер Роман Сініцин у себе на Facebook детально аналізує ситуацію й головною причиною подорожчання квитків називає рекордний попит на повернення до України в зазначені вище надто стислі терміни. Також він описує особливості роботи компаній, які теж істотно впливають на ціноутворення.

"Зараз просто шалений, ні не так - ШАЛЕНИЙ, попит на квитки в Київ через завтрашній локдаун у нас і низку локдаунів/тревел-банів у Європі (Іспанія, Чехія, Словаччина... будуть ще). І не тільки попит на покупку, кількість звернень шалена, система через це робить квитки дорожчими",  - пише Сініцин.