Без програми з МВФ вірогідність дефолту дуже висока. Завдання уряду - отримати $5,5 млрд і почати перемовини про збільшення пакету до $10 млрд - Арсеній Яценюк

Ключове завдання уряду - "добити" пакет із МВФ на $5,5 млрд і невідкладно почати перемовини про збільшення пакету хоча б із $б млрд до $10 млрд

Проце заявив 16 березня прем'єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк у програмі "Зворотний відлік" на телеканалі UA:Перший.

Арсеній Яценюк наголосив, що $5 млрд, які мав би надати МВФ, недостатньо для подолання кризи.

"Але краще мати 5, ніж не мати нічого", - сказав Яценюк.

Він нагадав, що в 2014 році уряд під його головуванням підписав із Міжнародним валютним фондом програму на $17,5 млрд.

"Нинішній уряд вже зараз повинен дзвонити, їхати "на перекладних" до Вашингтона, до директора-розпорядника і запитати одне тільки: що нам треба зробити для того, щоби збільшити пакет фінансової допомоги з $5 млрд до $10 млрд. Як мінімум", - сказав Яценюк.

"Закриваються зовнішні ринки. З українських облігацій виходять. Якщо виходять, то нові купувати не будуть. А для того, щоб потім вийти на ринок, дохідність для так званих іноземних інвесторів буде вдвічі-втричі вища. А за це треба платити з бюджету", - сказав Яценюк.

Він наголосив, що дефолт - це банкрутство української економіки.

"Хто заробить на дефолті? Ті, хто винні Українській державі, і РФ так само. Чи відбудеться дефолт без (програми з - ред.) МВФ? Вірогідність надзвичайно висока, що без МВФ Україна буде оголошена банкрутом", - сказав Яцненюк.