Чому в українських банках дефіцит валюти готівкою: пояснення НБУ

Дефіцит готівкової іноземної валюти в банківських відділеннях України спричинений скороченням постачань через заборону авіаперевезень

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Національного банку Олег Чурій, передає hromadske.

Зокрема, у Нацбанку зазначають, що через панічні настрої, викликані пандемією коронавірусу, а також через зростання офіційного курсу валют українці масово почали скуповувати іноземну валюту.

За розрахунками НБУ, протягом 10-16 березня українці купили на валютному ринку на 300 мільйонів доларів більше, ніж продали.

Водночас основним джерелом поповнення готівкової валюти для банків є завезення валюти пасажирськими літаками з-за кордону. Через заборону на проведення міжнародних авіаперевезень у банків зникла можливість завезення готівкових доларів та євро до України.

“Ситуація з розгортанням коронавірусу вплинула на польоти пасажирських авіакомпаній. Українські банки поповнювали каси через транспортування готівки пасажирськими авіарейсами. Сьогодні ми бачимо обмеження цих рейсів. Тому банки зіткнулися, з одного боку, зі значною купівлею валюти фізичними особами…, а з іншої - на сьогодні доставка валюти літаками має певні перешкоди”, - зазначив Чурій.

Водночас у Нацбанку запевняють, що безготівкової валюти в Україні більш ніж достатньо. Так, на рахунках банків наразі перебуває близько $9 млрд іноземної валюти (у доларовому еквіваленті). 

Наразі Нацбанк спільно з банківськими відділеннями шукають шляхів завезення готівкової валюти до України. Наразі банки та НБУ вже знайшли альтернативний шлях постачання валюти до України і незабаром очікують на її прибуття до України.