У Фонді соцстрахування роз'яснили, як нараховуватимуть гроші на лікарняному

Керівниця Фонду соціального страхування Олена Дума розповіла про правила оплати лікарняних

Про це вона розповіла під час брифінгу, передає Еспресо.TV.

"Загальні правила оплати лікарняних фондом продовжують діяти на всій території України. У разі захворювання самої застрахованої особи, Фонд соціального страхування оплачує листок непрацездатності починаючи з шостого дня і до повного одужання такої особи. У разі захворювання дитини до 14 років лікарняний отримує один із працюючих батьків і фонд оплачує лікарняний листок, починаючи з першого дня до повного її одужання, але не більше 14 календарних днів", - сказала Дума.

Вона додала, що у ситуації хвороби дитини до 14 років, але перебуванні її з одним із батьків на стаціонарі - лікарняний оплачується починаючи з першого дня захворювання і за весь переод її перебування на стаціонарі. Ящо взяти ситуацію, коли є хвороба одного із членів сім'ї, то листок непрацездатності отримує працюючий член сім'ї і отримує виплату лікарняного з фонду за три календарні дні. У деяких випадках законодавство передбачає до 7 календарних днів. Під час карантину діє особливий порядок видачі листів тимчасової непрацездатності, який встановлений порядком отримання документів, які становлюють тимчасову непрацездантість під час карантину. У такому випадку ліарняний може отримати особа, яка відсторонена від роботи під час карантину, якщо її робота повязана з обслуовуванням населення. У разі, якщо ця особа контактувала з інфекційно хворим або сама є бактерієносієм.

"Також, коли така особа не може бути переведена на іншу роботу за її згодою - виплачується фондом листок непрацездатності. Такий листок видається інфекціоністом чи лікуючим лікарем. Тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином накладена органом санітарно-епідеміологічної служби - допомога по тимчасовй непрацездатності за рахунок коштів фонду надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з тієї причини", -  зазначила Дума.