Гелікоптери-дезінфектори та заборона прогулянок: поліція попередила про поширення фейків щодо карантину і пояснила, що робити

Нацполіція повідомила про поширення в Україні неправдивої інформації щодо запровадження державою режиму карантину для боротьби з коронавірусом

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

"Змушені констатувати, що наразі інформаційно-аналітичні підрозділи департаменту Кіберполіції фіксують різке збільшення випадків розповсюдження різноманітних чуток та неправдивої інформації у зв’язку із введенням у державі режиму карантину для боротьби з особливо небезпечною коронавірусною інфекцією", - йдеться у повідомленні.

У поліції зазначають, що розповсюджувачі фейків мають на меті поширення паніки та дестабілізацію ситуації в країні, а чутки мають різноманітний зміст - від розпилення дезінфекуючих речовин із вертольотів до кримінальної відповідальності за прогулянки з дітьми.

"Ті, хто розповсюджує фейки в таких умовах, мають на меті поширення паніки та дестабілізацію ситуації. Фейки, чутки та відверта неправда має різноманітний характер: починаючи від фейку про розпилення вночі дезінфікуючих засобів із гелікоптерів над спальними районами великих міст і завершуючи забороною прогулянок із дітьми вулицями Києва під загрозою адміністративної та кримінальної відповідальності", - розповіли у поліції.

Правоохоронці закликали громадян брати до уваги лише офіційні повідомлення від органів влади, критично ставитися до чуток і повідомляти про їхнє поширення до Департаменту кіберполіції за електронною адресою callcenter@cyberpolice.gov.ua і за телефоном 0442900110.

"З питань, що стосуються порядку організації карантинних заходів та відповідальності за їх порушення, офіційна інформація буде розповсюджуватися виключно офіційними каналами через інтернет-портали президента України, Кабінету міністрів України, міністерства охорони здоров'я та міністерства внутрішніх справ", - наголосили у поліції.