Як переконати літніх людей залишитися вдома під час карантину, - поради медичного консультанта

Парадоксально, але переконати людину поважного віку залишитися вдома буває складніше, ніж молоду і соціально активну

Кілька порад у коментарі Еспресо.TV дала Олена Черненко, засновник та директор агентства системного консалтингу в медицині "МедКапіталГруп"

Попри інформаційні кампанії, люди навколо (і не тільки літні) тотально не розуміють смислу епідемічної небезпеки і ролі карантину. Щоб переконатися в цьому, запитайте у кількох родичів і знайомих: "Навіщо потрібен карантин?" і почуєте відповідь: "Тому, що вірус небезпечний".

Чим старша людина, тим вища ймовірність, що вона не розуміє епідемічного характеру небезпеки! Я пояснюю "на пальцях", малюю схему різних кривих захворюваності, скидаю на вайбер і потім коментую. Зробіть це для літнього родича, і переконайтесь, що він вас зрозумів.

Не розуміючи характеру загрози, люди поважного віку сприймають обмежувальні заходи виключно як турботу про них самих ("щоб я не заразився"). Ми посилюємо це, коли кажемо старшим родичам: "ти у групі ризику".
Але з почуттям особистої небезпеки у наших людей у віці "за 60" все влаштовано своєрідно.

Практично у всіх вмикається сценарій не "ховатися", а "бігти і щось робити". Звідси - панічне затарювання у магазинах, на ярмарках і т. ін. Звідси - ірраціональне небажання залишатися бездіяльним вдома. Утікти від небезпеки.

Серед літніх є фаталісти, які кажуть: "чому бути, того не минути, я нічого не боюсь", і такі дуже схильні порушувати карантин.

Що робити?

Поясніть бабусі, що окрім особистих ризиків, вона сама може стати джерелом зараження для сусідок, і для декого з них хвороба виявиться смертельною.

Обміркуйте чітко, в чому смисл ізоляції з акцентом "не зашкодити оточуючим". З досвіду, це значно вагоміший аргумент для наших людей поважного віку, ніж особистий ризик!

Актуальними переживаннями хочеться поділитися. Літні люди можуть прагнути виходити з домівки просто задля того, щоб обмінятися думками з сусідкою, з продавчинею у магазині, навіть з лікарем у поліклініці. А ми цього не розуміємо, чому це відбувається, якщо ми готові затарювати харчами, привести все самі, замовити доставку. А питання у вторинній вигоді - комунікації.

Соціальні контакти літньої людини сильно редуковані, але у такій ситуації їй потрібен апдейт, комунікація і підтримка.

Забезпечіть це самі. Розмовляйте з літніми членами сім’ї по телефону. Розмовляйте часто. Підтримуйте. Похваліть за дотримання карантину. Обговорюйте новини і постачайте посиланнями на достовірні публікації. Відповідайте на запитання. 

Цим самим ви дуже підвищите вірогідність того, що ваші мама, тато чи бабуся не порушать карантин.