Португалія оголосила надзвичайний стан через пандемію коронавіруса

Президент Португалії Марсело Ребело де Соуза в середу оголосив надзвичайний стан для боротьби з пандемією коронавірусу

Як повідомляє Politico з посиланням на звернення президента країни Марселу Ребелу де Соуза, обмеження будуть діяти до 2 квітня.

Надзвичайний стан в Португалії дозволяє обмежувати пересування людей, тимчасово припиняти право працівників в життєво важливих секторах на страйк і забороняти акції протесту і соціальні або релігійні збори.

Читайте також: Влада Чилі оголосила про введення "стану катастрофи" через коронавірус і виводить на вулиці армію

Уряд може також "запросити надання послуг" у підприємств і "змінити" їх діяльність або ціни на товари відповідно до потреб країни. Він також може попросити співробітників в життєво важливих секторах працювати в іншому місці, ніж зазвичай, і в інший час.

Рішення про надзвичайний стан в Португалії було прийнято після того, як уряд запросив допомоги в розмірі 9,2 млрд євро для підтримки компаній і сімей, які постраждали від пандемії коронавіруса.

Читайте також: "Цю війну не можна виграти інакше": в Албанії забороняють майже весь транспорт та блокують центральні траси

Марселу Ребелу де Соуза в своєму зверненні до нації підкреслив, що рішення про надзвичайну подію в країні дає можливість діяти швидко, "але це не вакцина і не чудове рішення".

На даний момент в Португалії зареєстровано 642 нових випадки зараження коронавірусом і дві смерті.

Низка країн ЄС також ввела обмежувальні заходи: забороняється в'їзд іноземців і закриваються сухопутні кордони. У багатьох країнах залишилися працювати тільки продуктові магазини, аптеки, АЗС, а також життєво важливі структури.

Число випадків зараження коронавірусом в світі перевищило 217 тис. осіб. На планеті близько 170 країн і територій, де виявили вірус, серед них і Україна.

Більше 84 тис. осіб у всьому світі вже вилікувалися від захворювання, спровокованого новим коронавірусом, тоді як кількість смертей перевищила 8,9 тис.