Україні насправді важче ухвалювати збалансовані рішення щодо боротьби з епідемією - експерт

Концентрація влади в одних руках насправді може лише завадити ухвалювати ефективні рішення

Таку думку висловила керівниця проекту "Балканський оглядач" Наталя Іщенко, коментуючи Еспресо.TV повідомлення про те, що президент Болгарії застосував право вето щодо ухваленого парламентом закону про надзвичайний стан.

Вона нагадала, що  питання як захистити життя та здоров’я людей та не "звалитися" при цьому в диктатуру є актуальним не тільки для України. В Болгарії надзвичайний стан на всієї території країни було введено вже на минулому тижні.

Читайте також: Верховна Рада 24 березня може оголосити в Україні надзвичайний стан, - ЗМІ

Втім подальші кроки болгарські президент та прем’єр-міністр – які там належать до різних політичних таборів - бачать по-різному. Уряд вимагає жорстких заходів: запровадження максимального обмеження пересування – наприклад, та залучення армії в середині країни.

Натомість глава держави вважає ці заходи надмірними, звертаючи увагу, що у військових з’являється занадто багато влади. Це може здаватися дивним, але ця різниця в позиціях зрештою дозволяє зважувати "за" та "проти". В Україні, в умовах монобільшості, схвалити справді збалансовані рішення набагато важче, а от різкі авторитарні кроки – легше, - наголосила експерт.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine