Коронавірус: Аваков пропонує збільшити дефіцит держбюджету щонайменше на 200 млрд

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує вжити екстраординарних заходів для боротьби з коронавірусом

Про це він написав на сторінці у Facebook.

"Ні, я не комуніст, не фантазер - і реально розумію, що у держави і зараз бюджет тріщить по швах - грошей немає, а на тлі світової економічної кризи, що насувається, і зовсім труднощі катастрофічні. Доведеться на кілька місяців піти на екстраординарні кроки. Макрофінансові та економічні", - написав Аваков.
 
Він пропонує Верховній Раді переглянути Державний бюджет: створити спеціальний стабілізаційний фонд, з якого профінансувати антикризові заходи.
 
"Збільшити дефіцит держбюджету - суттєво, треба вважати, але, як мені здається, мільярдів на 200 щонайменше. Не соромлячись! - такий виклик часу. Мені шкода, але доведеться", - зазначив Аваков.

Також провести секвестр бюджету - скоротивши витрати на некритичні на нинійшній час вкладення та інвестиції. Не допускаючи збитків за лінією оборони і безпеки. 

За його словами, потрібно укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах і отримавши фінансування за програмами допомоги, в тому числі за програмою підтримки у зв'язку з пандемією коронавірусу.

"Негайно, в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат відсотків і основного боргу в найближчі роки", - написав Аваков.

Він додав, що потрібно припиняти спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі і зв'язні механізми.

"В жодному разі не згортати великі інвестиційні проєкти по країні - відразу після закінчення карантину - і відновити відразу після закінчення карантину ті проєкти, які дають мультиплікатор для всієї економіки - дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування", - написав міністр.

Аваков пропонує ухвалити спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу - від малого до великого - за низькими ставками 5-7% річних через рефінансування комерційних банків з боку Національного банку України. А також передбачити спеціальні заходи щодо встановлення паритету в зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення.

Аваков зазначив, що описані кроки, це лише ключові принципи і необхідні заходи, які, на його думку, потрібно вживати, з компетентним глибоким аналізом, корекцією і комплексом інших дій.

"Без цих та інших екстраординарних заходів - нам буде жахливо складно! Людям буде дуже складно! І тому - треба діяти - захищаючи людей, балансуючи економіку - в умовах, яких ще не було. Діяти рішуче, швидко і чітко. Пандемія накочує на Україну, у нас ще є кілька днів, але дуже скоро всі сили держави будуть зосереджені на медичних проблемах, боротьбі за життя людей, порядку і системі життєзабезпечення кожного українця в цей непростий період.Тому саме час вирішити кілька ключових структурних питань і чесно говорити про це із суспільством", - зауважив глава МВС.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine.

  • За даними ЗМІ, 24 березня Верховна Рада може запровадити в Україні надзвичайний стан у зв'язку із загрозою подальшого поширення коронавірусу.