До кінця тижня на коронавірус перевірять військових усіх бригад у зоні ООС

До кінця тижня тести на COVID-19 пройдуть військовослужбовці всіх бригад, які несуть службу в районі ООС

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

“На Донеччину представники благодійного фонду “Повертайся живим” доправили першу тисячу тест-систем для виявлення Covid-19 у військовослужбовців ООС.

“Першими його пройдуть найбільш соціально активні військовослужбовці, які часто контактують з іншими армійцями і пересуваються по фронту. Нині триває збір біологічних матеріалів для тестування. Упродовж тижня лабораторія повідомить, чи є серед військових хворі на коронавірус”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією представника благодійного фонду “Повертайся живим” Андрія Римарука, головне завдання – виявити наявність коронавірусу на ранній, безсимптомній фазі, коли людина становить найбільшу небезпеку для оточуючих.

Саме такі тести для проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) дозволять локалізувати місця, де могла з’явитись хвороба і стримати її, ізолювавши хворих.

Це перше в Україні масове превентивне тестування, яке відбувається з урахуванням досвіду інших країн.

Зокрема, саме масові використання ПЛР-тестів дозволили стримати, розтягнути у часі і знизити фатальність перебігу епідемії коронавірусу в деяких країнах.

За словами Римарука, насамперед були перевірені військовослужбовці поблизу Маріуполя, де є один підтверджений випадок захворювання на коронавірус, а також ті підрозділи, які нещодавно заїхали в район проведення ООС.

“До кінця тижня тести пройдуть військовослужбовці всіх бригад, які несуть службу в районі ООС. Наразі вже протестовано шість підрозділів”, – йдеться в повідомленні.

Після забору біологічного матеріалу його надіслали до київської лабораторії, де найближчим часом стане відомо, чи є серед військовослужбовців, які перебувають у районі ООС, носії коронавірусу.

“Якщо така людина буде виявлена – її ізолюють у спеціально підготовлені та обладнані для цього ізолятори та лікуватимуть. Наразі я бачив, що в кожній бригаді і в госпіталях такі ізолятори є”, – цитує Римарука пресслужба.

Крім ПЛР-тестів, представники фонду “Повертайся живим” також доправили до району ООС маски та противірусні препарати.