Княжицький: Викреслити витрати на культуру - це злочин

Зеленський на врученні Шевченківської премії говорив про важливість фінансування культури, але уряд у своїх бюджетних пропозиціях робить протилежні кроки

Про це на своїй сторінці у Facebook написав народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький.

"Ми заходимо у страшну кризу. І епідеміологічну , і економічну. Звичайно, бюджет потрібно переглядати. Але не так. Просто взяти і викреслити витрати на культуру так, як це робить уряд - злочин. Коли йде війна, а ми маємо три війни вкупі: з Росією, з короновірусом і з економічною кризою - у культури своя функція. У спогадах Єжи Гедройця яскраво описано, як польський уряд в еміграції розумів роль культури у розкиданих по світу польських військах, і як фінансував! Культура рятує націю. Не олігархи - феодали, а культура", - пише Кяжицький.

Він нагадав, що в Україні досі немає міністра культури. Президент Зеленський на врученні Шевченківської премії говорив про важливість фінансування культури, але уряд робить протилежні кроки.

"Я розумію уряд. Перед катастрофою кожна копійка на ціну золота. Але правильно витрачені копійки на культуру сприяють подоланню катастрофи. А неправильно невитрачені роблять її неминучою. Так. Переформатувати культурні програми потрібно. Частину фільмів не знімуть, частину заходів не проведуть. Але читати люди не припинять, дивитися свої, а не чужі фільми захочуть, а якщо дивитимуться чужі - то випробування долатимуться довше", - додає Княжицький.

За його словами, 27 березня о 12.00 українські культурні діячі проводитимуть онлайн-мітинг «Ні знищенню української культури».

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb