Портников: Зупинити експорт медичної продукції було потрібно, коли розпочалася епідемія в Китаї

Віталій Портников заявив, що український уряд запізнився із забороною на експорт медичної продукції, запровадженою 11 березня

Про це Портников заявив у етері програми "Суботній політклуб" на Еспресо.TV.

"Мені не дуже зрозумілі пояснення колишнього прем'єрміністра Олексія Гончарука та членів його уряду, які вважають правильним рішення заборонити вивезення медичної продукція, з того моменту, як в Україні було підтверджено перший випадок коронавірусу. По-перше, всім відомо, що до того, як встановлюється перший випадок, це не означає, що немає хворих", - сказав Портников.

Читайте також: Маски та респіратори з України до Іспанії експортували легально, - Нефьодов

На його думку, заборонити експорт медичного обладнання та продукції було необхідно відразу після того, як у Китаї розпочалася епідемія коронавірусу.

"Я вважаю, що зупинити вивезення медичного обладнання, медичної продукції було потрібно відразу, як розпочалася епідемія в Китаї і ще не було зрозуміло, наскільки ця епідемія може дійти до європейських країн. Тим більше з європейськими країнами є така ситуація, що вони можуть вважати, що епідемія прийде до них з Китаю, ми можемо вважати, що вона до нас може прийти через кордон з Росією та через лінію розмежування з ОРДЛО. Просто тому, що Росія має спільний кордон з Китаєм", - пояснив Портников.

На його переконання, зараз потрібно провести розслідування, чому експорт заборонили саме 11 березня, а не раніше.

"Чому було встановлено таку дату, це дійсно треба розслідувати. Тому що може скластися враження, що давали певним фірмам заробити на цій ситуації. Поки там дуже потрібні ці речі, їх можна продавати за великою ціною, давайте їх будемо туди продавати, а потім розберемося якось із нашою ситуацією", - констатував Портников.

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine