"Треба поспішати": біохімік пояснив, що заважає масовому виробництву українських тестів на COVID-19

Директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко заявив, що зараз масовому виробництву тестів на виявлення коронавірусу в Україні заважає відсутність фінансування

Про це він повідомив в ефірі програми "Коментар з Анжелікою Сизоненко", передає Еспресо.TV.
 
"Ми чекаємо, щоб було профінансовано створення більшої кількості цих тестів. Їх було 600, які  передані до Центру громадського здоров'я. Але зараз загальмувалися, адже в Інституті було використано всі внутрішні ресурси, тобто всі реактиви для створення діагностикумів. А всі ці реактиви купуються закордоном. В Україні жоден з цих реактивів не виробляється", - заявив Комісаренко. 
 
Комісаренко також зауважив, що потрібно поспішати та вирішувати питання з фінансуванням, аби якомога швидше закупити реагенти та виготовити вітчизняні тести для проведення діагностики на COVID-19.
 
"Зараз заважає відсутність фінансування. Інститут власними силами може виготовити не більше ніж 40-50 тис. тестів. Згідно указу президента, який вводив в дію рішення РНБО, Інституту було записано, що він має виготовити  200 тис. Але це можливо, якщо Інститут зв'яжеться з якоюсь компанією, щоб з їх допомогою маштабувати випуск цих діагностикумів. Зараз справа тільки за фінансуванням. Більшість фінансування йде на закупівлю реагентів. Але треба поспішати. Тому що нам треба якомога швидше впроваджувати і проводити діагностику", - сказав Комісаренко.
 
Директор Інституту біохімії також наголосив, що зараз країни Європи, де купували ці реагенти необхідні для діагностикумів, вводять певні експортні обмеження. Адже і самі використовують ці реагенти.
 
 

Перевірена інформація про коронавірус в Україні! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/coronavirus_in_ukraine