Локальні протоколи і симптоматичне лікування: Ляшко роз'яснив ситуацію щодо препаратів проти коронавірусу

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, в яких випадках будуть застосовувати препарати для лікування від COVID-19

Про це він повідомив на брифігу, передає Еспресо.TV.

Він зазначив, що доказової бази щодо специфічної терапії коронавірусної хвороби ВООЗ не оприлюднила.

"В той же час є локальні протоколи деяких країн, які передбачають застосування препаратів, які мають доказову базу для інших хвороб. Наприклад, проти малярії, ревматроїдного артриту, ВІЛ. Саме комбінація цих препаратів в певних клінічних станах може бути допущена для лікування", - сказав Ляшко.

За його словами, всі дози, клінічні показники, коли можна застосовувати, найближчим часом будуть опубліковані у наказі МОЗ, який дозволить використовувати зазначені препарати.

"Ці всі схеми лікування розглядає спеціальна експертна група з науковців і практиків, які сьогодні зроблять єдину позицію в Україні для того, щоб ми могли використовувати ці препрати на території України", - повідомив головний санлікар.

За його словами, МОЗ сьогодні працює з усіма виробниками зазначених препаратів.

"Я думаю, як тільки ми їх введемо до тимчасових протоколів лікування - препаратами будуть забезпечені всі, хто того потребують", - сказав Ляшко.

Він повідомив, що згідно закону "Про захист населення від інфекційних хвороб", медична допомога в комунальних закладах охорони здоров'я хворим надається безоплатно.

"Ми будемо робити все можливе, щоб хворі, які потрапляють до лікарні і лікуються від коронавірусної хвороби, мали повне забезпечення засобами для симптоматичного лікування. А в разі появи специфічних симптомів і специфічного лікування", - підсумував Ляшко.