У травні частину пенсій індексують на 11%, - міністр соцполітики Лазебна

Міністр соціальної політики Марина Лезебна розповіла про виплати під час карантину

Про це вона сказала на засіданні уряду, передає Еспресо.TV

"Перше: З квітня встановити щомісячну виплату у розмірі до 500 грн. пенсіонерам старше 80-річного віку, у яких розмір пенсійної виплати не перевищує 9205 грн", - сказала міністерка

Лазебна відмітила, що такі пенсіонери отримають таку компенсаційну виплату в доповнення до вже встановлених статусних підвищень і надбавок до пенсій дітям війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих і учасникам війни.

"При цьому ми встановлюємо для вказаних пенсіонерів із страховим стажем - для жінок 20 років, а для чоловіків 25 років, що не може бути найменша виплата не менше 2600 грн. Бо зараз така виплата 2 тис. грн.", - повідомила вона.

Міністерство пропонує в квітні зробити перерахунок і компенсацію отримає близько 1,5 млн пенсіонерів.

"Друге: У травні провести індексацію пенсій на 11% так, як це передбачено пенсійним законом. Але ми знаємо, що не всі пенсіонери отримують і не всіх пенсіонерів охопить така індексація, тому ми порахували, зробили певні розрахунки і побачили, що 7 млн пенсіонерів отримують близько 260 грн", - сказала Лазебна.

Вони пропонують пенсіонерам, які не будуть охоплені такою повномасштабною індексацією, і у яких є стаж 30 років підвищити мінімальну пенсійну виплату до 2100 грн.  З урахуванням збільшення пенсійної виплати для жінок, у яких стаж 30 років, і для чоловіків, у яких 35 років, таке підвищення охопить більше 8,5 млн пенсіонерів. 

"Ми  визначаємо порядок виплати очікуваної у квітні цього року одноразової грошової допомоги у сумі 1 тис. грн Таку допомогу у нас отримає 10 млн пенсіонерів, розмір пенсійної виплати яких не перевищує 5 тис. грн станом на 1 квітня 2020 року", - сказала міністр.

За її словами, близько 600 тис. одержувачів державної соціальної допомоги, особи з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю, особи, які не мають права на пенсію, а також одержувачі тимчасової соціальної допомоги непрацюючої особи, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату також отримають по 1 тис. грн.

"Ми зробимо такі виплати відразу, коли будуть внесені зміни до державного бюджету і затверджені необхідні фінансові документи. Якщо це все відбудеться, то вже з 14 квітня 2020 року пенсійний фонд нарахує всі ці виплати і люди отримають по 1 тис. грн.", - підсумувала профільний міністр.